Jak ušít osmi komorový nahřívací polštářek

24.02.2021

Nahřívací polštářek je báječná věc :)  na prodej se jich nabízí velké množství co do tvarů a velikostí i co se týče náplně. Svůj první jsem šila před lety jako základní malý čtvercový, ale moc nevyhovoval. Pak jsem experimentovala s různými tvary, velikostmi, náplněmi, podarovávala jimi celé široké příbuzenstvo a tahala z nich rozumy jak jsou s nimi spokojení. 

Tento osmi - komorový mi přijde nejpraktičtější.  Náplň se nemůže hromadit u jedné strany - pokryje větší plochu. Na šití je trochu náročnější, ale více času stráveného u stroje se opravdu vyplatí. A velikost pokryje krk velikého chlapa i bolavé ženské bříško . 

A na co se vůbec nahřívací polštářky hodí? Používáme je tam, kde k léčbě či úlevě potřebujeme suché teplo např:

  • křečích břicha
  • kolikách
  • menstruačních bolestech
  • bolestech hlavy
  • migrénách
  • prohřátí čelních dutin při zastydnuté rýmě
  • zablokování páteře
  • zablokování krku
  • ulevují od revmatických bolestí končetin a kloubů
  • zahřátí prochladlých chodidel
  • vyhřání studené postele
  • prohřátí těla před masáží

Existuje mnoho možností čím polštářek, který chcete použít na nahřívání, naplnit. Velmi rozšířené jsou pohankové a špaldové slupky, sůl, pecky třešňové, švestkové, hroznové, rýže...
pohankové a špaldové slupky: jsou jemné lehké, jemně masírují, roztoči se v nich nedrží, jsou tvárné a objemově stálé, neměli by se namáčet, teplo drží krátce

sůl : použijte jedině hrubozrnnou mořskou nebo himalájskou. Nevýhody nesmí se namáčet, jemně se drolí z polštářku ven , při ohřívání v mikrovlnné troubě může začít hořet (moje vlastní zkušenost) , teplo drží středně dlouho 

pecky: nedrží se v nich roztoči, polštářky jsou tvárné, objemově stálé, dají se prát, svou vahou mají masážní účinky, jsou těžké a tvrdé což může být někdy nevýhoda. Jestliže si budete sbírat vlastní pecky třeba při vypeckovávání třešní na džem je potřeba je nejprve usušit a poté varem a odrbáváním zbavit zbytků dužniny, (dají i zakoupit ve spec. obchodech), drží déle teplo než slupky

rýže: samozřejmě syrová nevařená :) , je levná a lehce dostupná, po namočení uschne a polštářek jde znovu použít , ale není vhodné ji prát, dlouho drží teplo.

Polštářek nahříváme na sluníčku, v troubě do 100°C, na topení (ideální jsou klasické litinové radiátory) nebo v mikrovlnné troubě (zkoušejte postupně a zvyšujte dobu nahřívání - každá mikrovlnná trouba má jiné parametry) cca 1 min na výkon 1000 W

Já osobně do nahřívacího polštářku používám rýži, slupky dávám raději do větších sedáků a třešňové pecky do nahřívacích (chladících) hraček pro děti. Se solí , jakožto plnidlem (vzplanutí při ohřevu v mikrovlnce) jsem moc neuspěla, raději si jí přidávám do vanové koupele. 

Návod slouží pro ty co si chtějí ušít polštářek pro potřebu svou a své rodiny, v případě malosériového prodeje uveďte zdroj návodu 


postup šití 

fotky si rozkliknutím můžete zvětšit  

Šiji vždy z bavlněných látek, nových, reci, či zbytků po jiných projektech.  Postup ukáži s využitím proužků, podle kterých sešijete jednotlivé naplněné komory.  Jestliže nechcete šít z pruhů připravte si dva stejné obdelníky. Po sešití a protočení si na jednu stranu narýsujte linky podle kterých budete prošívat. 

1. Nejprve si připravte látku v celku na zadní stranu rozměr 17 x 64 cm, 8 proužků látek rozměr 9 x 17 cm a sáček rýže.

2. Proužky si sešijte k sobě. Látky si položte líc na líc a po jedné delší straně sešijte na patku základním stehem cca 3mm dlouhým . Takto sešijte všech 8 pruhů. Švy sežehlete na jednu stranu.

3. Máte 2 dlouhé obdelníky. Položte si je lícem na sebe , sešpendlete a sešijte po obou dlouhých stranách a dnu . 

4. Plnící krátkou stranu si sešijte tak jak je narýsováno na fotce č.4. Bude se vám lépe plnit a hlavně pak sešívat ve finále poslední naplněná komora. Začátek a konec šití si zapošijte.

5. Mám vyzkoušeno že do jedné komory je ideální dát přibližně 100g rýže +/-5g. Rýži si vážím na kuchyňské váze každou várku přímo u stroje. Navažte si 100g rýže, vsypte do polštářku, setřeste až ke dnu.

6. Aby se vám lépe prošívalo, je dobré si pomocí špendlíků sešpendlit naplněnou kapsičku. Částečně to udrží rýži na místě. 

7.  Sešijte ve spojovacím švu proužku. Trasu šití si prsty zkontrolujte - zda není v cestě zrno rýže, případně ho nehty odsuňte stranou. Zapošívejte. 

8. Takto si naplňte a prošijte všechny kapsičky-komory polštářku. 

9. Po naplnění poslední komory si švové přídavky plnícího otvoru složte dovnitř, důkladně sešpendlete. Sešijte látky v krajíčku a řádně zapošijte. 

Takto jej můžete rovnou používat, nebo si můžete ušít ještě vnější obal - tj otevřený sáček trochu větší velikosti, který půjde prát. Do mikrovlnky dávejte srolovaný polštářek, v půlce času přerolujte aby byla rýže rovnoměrněji prohřátá. 

Copyright ©